EGY SZÖVETKEZETI TÁVHŐ RENDSZER MALEMPRÉBEN

EGY SZÖVETKEZETI TÁVHŐ RENDSZER MALEMPRÉBEN
Published by Frédéric Praillet on 2015. 03. 11.

A projekt lakosokat, favágókat, földműveseket és helyi hatóságokat von be, hogy elvezesse a települést az energia semlegesség felé…

Egy lakossági projekt

Manhay önkormányzat területén lévő kis falu néhány lakójának kezdeményezésével, többek közt Vincent Sépult farmerével indult a távhőrendszer projekt, ami 2014 februárjában lépett működésbe, jelenleg szövetkezeti támogatással üzemel.

Egy helyi projekt

Négy évbe telt, mire sikerült meggyőzni a helyi hatóságokat és a lakosokat, hogy forrásokat találjanak és megtervezzék ezt a létesítményt, ami faaprítékkal üzemelő kazánt tartalmaz. Ez a központi hőellátó egység a földbe fektetett, előre szigetelt távhő vezetékeken keresztül szállítja a meleg vizet és a hőt a lakosságnak. A közel 1500 m hosszú csővezeték elásásnál a cég kihasználta az alkalmat, amikor a vízvezetékek felújítását végezték, hiszen ekkor feltörték az utat.

A távhőrendszer jelenleg közel a falu felét, 240 lakost, összesen 40 épületet, lakóházat és középületet lát el, iskolákat, a parókiát és a templomot. A jövőben a helyi szövetkezet célja, hogy a teljes falu számára szolgáltasson és megteremtse az energia függetlenséget a lakosok számára a falu közelében megtalálható erdő- és mezőgazdasági termékek felhasználásával. A falunak 7000 hold erdeje van, ami több mint elegendő ebben a projektben. Hogy teljesen önellátóak legyenek, a szövetkezet egy másik termelő szövetkezet megalkotásában bízik, ami az üzemanyag ellátást biztosítaná.

Egy szociális projekt

Társadalmi szinten ez a projekt nagyon innovatív a közösség aktív bevonása miatt. Ez szintén egy jó lehetőség arra, hogy megerősítse a lakosság és a falu közötti köteléket. Ez egy nagyon konkrét módja volt a lakosok energia ügyek iránti érzékenyítésének. Felfedezték, hogy valóban elképzelhető, hogy be legyenek vonva a jövőjük alakításába és túllépjenek a jelenlegi olaj függőségen. A szövetkezet úgy döntött, hogy a lakosságnak eladott energia árát maximálja, így elsősorban a leghátrányosabb helyzetűeknek segítve, hogy kisebb terhet jelentsen számukra energiaszámlájuk kifizetése.

Helyi gazdasági hatások

Gazdaságilag a projekt a helyi foglalkoztatást hangsúlyozza. A helyi cégek voltak megbízva a kb. 950,000 eurós projekt beruházásával. A kazán felügyeletéből (faapríték ellátás, karbantartás, könyvelés) szintén a helyi vállalkozások profitálnak. A távhőrendszer meg engedi a gazdáknak, hogy diverzifikálhassák termelésüket.