LUXEMBURG TARTOMÁNY (BELGIUM): EGY MÓDSZER A 100% RES ELKÉPZELÉSÉNEK ALKALMAZÁSÁRA

PEPS-Lux
Published by Frédéric Praillet on 2015. 01. 26.

Luxembourg tartomány a „100% megújulók” elképzelés alapján a Liège-i Egyetem gazdaságfejlesztési ügynöksége és az IDELUX támogatásával indítja el PEPS-Lux (Tartomány a Pozitív Energiáért) elnevezésű programját a terület energiaellátásának koordinálására.

Minden lehetőséget mobilizálni kell: természetit és emberit is!

A jelenlegi tendenciákra való odafigyelés eredményeképpen az energiát úgy tekintjük, mint a regionális fejlődés egyik prioritását annak érdekében, hogy minden lehetséges módon takarékoskodjunk az energiával, a fennmaradó fogyasztást pedig megújuló energiaforrásokból fedezzünk.

Egy ilyen kihívás megoldásához mozgósítanunk kell a közszereplőket, hogy gondoskodjanak technikai és emberi erőforrásokról, és keressenek új finanszírozási lehetőségeket. Különösen oda kell figyelni a lakosság és az érintettek bevonására a nyilvános döntéshozatalba és az intézkedések végrehajtásába annak érdekében, hogy egy valódi regionális stratégiát hozzunk létre.

Globális keretek megalkotása

A tartomány, a Liège-i Egyetem és az IDELUX delegáltjaiból álló vezetőbizottság négy munkaterületet fog koordinálni.

Capture

Az első munkaterület az önkormányzatok támogatására fókuszál, az önkormányzati hálózat vezetése elkötelezett a helyi akciótervek fejlesztésének elősegítése és megvalósítása iránt. Jelenleg 14 önkormányzat csatlakozott a kezdeményezéshez – ők technikai és módszertani támogatást kapnak a területi energiamérlegük és Fenntartható Energia Akciótervük elkészítéséhez.

A második munkaterület célja, hogy az olyan nagyobb strukturális projekteket valósítson meg, mint az épületek renoválása vagy a megújuló energiaforrások fejlesztése.

A harmadik munkaterület az érintettek döntéshozatalba történő bevonását célozza, megfelelő keretrendszer kiépítésével. Ez a keretrendszer alapja leginkább egy Klímaparlament megalapítása, egy elköteleződési okirat az összes érintett számára, egy weboldal és egy hírlevél.

Az utolsó, negyedik munkaterület a tartományi intézmények belső intézkedéseinek végrehajtására fókuszál, hogy ezáltal példaértékű vezetője legyen a folyamatnak.