PAYS DE L'ALBIGEOIS ET BASTIDES (DÉLNYUGAT-FRANCIAORSZÁG): KÖZÖS ELKÖTELEZŐDÉS A FENNTARTHATÓ ENERGIA ÉS A FRANCIA “TEPOS”-HÁLÓZAT IRÁNT

Published by Isabelle Meiffren on 2014. 02. 20.

Az európai Polgármesterek Szövetségével történt kisebb huzavona után Pays Albigeois et Bastides hivatala 2014. február 18-án lépett be hivatalosan a szövetségbe. 

Pays de l'Albigeois et des Bastides az első Franciaország nagy területi egységei közül, amelyik belépett a Polgármesterek Szövetségébe. Más szavakkal, ennek az 57.000 lakost tömörítő, 5 településből álló, hatalmas területnek a vezetése felismerte, hogy egy egységes területként megvan a képessége arra, hogy közösen kötelezze el magát legalább 20%-os szén-dioxid kibocsátás csökkentésre 2020-ig.

Mint “csoportos aláíró” – a tagság feltételrendszerének megfelelően – a területnek néhány hónapon belül be kell nyújtania egy akciótervet az európai Polgármesterek Szövetségéhez. Ez a stratégia, amely az első, teljesen önkéntes, 2011 és 2014 közötti időszakra szóló Területi Energia- és Klímaterv felújítása és továbbgondolása lesz, kistérségi szintű és az egyes településekre vonatkozó intézkedéseket is tartalmazni fog, minden esetben a helyi lehetőségekre szabva. Magától értetődően a közösségekkel együtt és a közösségek érdekében lesz megalkotva – mindegyik önkormányzat saját elhatározásból csatlakozott az akcióterv kifejlesztésének munkálataihoz.

És mivel egy döntés sokszor magával hoz más döntéseket is, a terület úgy döntött, hogy újra csatlakozik a Pozitív Energiarégiókhoz (Territories of Positive Energy, Tepos). A Tepos egy franciaországi hálózat, amelyet települések és régiók számára hoztak létre a jó gyakorlatok terjesztésére a közös célokhoz kapcsolódva: lépésről lépésre csökkentik az energiaigényüket azért, hogy saját megújuló energiaforrásaikból elégítsék ki azt, illetve más területnek is energiát szolgáltassanak.