Nagy taps az Európai Parlamentben a 100% megújuló vidékfejlesztési koncepció bemutatásán

Milan Kazda, Kněžice polgármestere (balra)
Published by Tana Dutkevicova on 2014. 03. 21.

A 100% Megújuló Energia Települések projekt meghívást kapott az Európai Parlamentbe, hogy bemutassák elképzeléseiket és tapasztalataikat. Kněžice, egy apró energia-önellátó cseh falu elbűvölte a hallgatóságot és óriási tapsot kapott.

Brüsszel -  Parlamenti meghallgatás a '100% megújuló-arány iránti politikai elköteleződésről'

A World Future Council és a Climate Service Center egy parlamenti meghallgatást szervezett Brüsszelben, az Európai Parlamentben, “Politikai akarat építése a 100% megújuló energia irányában” címmel. A kétnapos (március 20-21.) meghallgatáson döntéshozók és cégvezetők vettek részt. A rendezvény főleg a tapasztalatcserére, a különböző eszközökkel kapcsolatos tudás megosztására és a nemzetközi hálózatépítésre fektette a hangsúlyt, melynek révén a politikai elitet meg lehet győzni arról, hogy komolyan elkötelezze magát a megújuló energiák iránt.

Nagy taps Kněžicenek

A legnagyobb spontán tapsvihart az apró közép-csehországi település, Kněžice aratta. Milan Kazda, Kněžice polgármestere, a falu sikerének kovácsa megosztotta a hallgatósággal a sikertörténetét, amely Kněžicét az első (és egyetlen) energia-önfenntartó faluvá tette Csehországban. Az önkormányzat egy Energiaközpontot hozott létre, amely egy kapcsoltan hőt és villamos energiát termelő biogáz-erőműből, valamint egy biomassza-erőműből áll. Mivel a falunak nincs szennyvízhálózata, ez a technológia dolgozza fel a falu szerves hulladékának jelentős részét és szolgálja ki a lakosság majdnem teljes fűtésigényét amellett, hogy jelentős mennyiségű elektromos áramot is termel a hálózatra.

Ez a konkrét fejlesztés arra buzdította Kněžicét és négy szomszédos települést, hogy – Csehországban elsőként – kidolgozzanak egy közös Fenntartható Energia Akciótervet (SEAP), amelyben a 2020-ig megvalósítandó célokat is leírják. A közös SEAP-ot 2014 január végén/február elején fogadták el a települések, amelyek közösen kötelezik el magukat a 2005-ös kibocsátáshoz képesti 45%-os szén-dioxidkibocsátás-csökkentésre. Ezzel az elköteleződéssel csatlakoztak az Európai Polgármesterek Szövetségének mintegy 5000 aláírójához, akik támogatják az EU energiapolitikáját és legalább 20%-kal kívánják csökkenteni a szén-dioxid kibocsátásukat.

Parliamentary hearing - Brussels, 20th March 2014

Olé Barcelona

Manuel Valdes, Barcelona fejlesztésekért, infrastruktúra- és urbanisztikai koordinációért felelős alpolgármesterének sikeres előadása bizonyította, hogy ezek a célok nem csak a kis- és közepes méretű önkormányzatok számára megvalósíthatóak, hanem metropoliszok számára is. Egyebek között kiemelte a napelemek telepítésének fontosságát a háztetőkön.

A 100% RES közösségek-projekt

Yannick Régnier (CLER, Franciaország), a "100% Megújuló Energia Települések" elnevezésű nemzetközi projekt szervezője szintén megragadta a hallgatóság figyelmét azzal, hogy emlékeztetett a projekt 4 fő szolgáltatására, amelyek a következők:

 

Szerző: Karel Merhaut

Képek: a szervezőktől

Részletes információ és az esemény összes előadása itt található.