Aplauze pentru modalităţile rurale de adoptare a 100% SER în Parlamentul European

Milan Kazda, mayor of Kněžice (first left)
Published by Tana Dutkevicova on 10.05.2014

Comunităţile 100% SER  au fost invitate la Parlamentul European pentru a împărtăşi viziunea şi experienţa lor. Kněžice, un sat mic independent energetic seduce audienţa şi primeşte aplauze calde.

Bruxelles – audiere parlamentară pe tema ‘voinţă politică pentru 100% SRE’

Organizată de Consiliul Viitorului Omenirii şi de Centrul de Servicii Climatice, o audiere parlamentară intitulată ‘Crearea de voinţă politică pentru Energia Regenerabilă 100%’ a avut loc la Parlamentul European de la Bruxelles. Audierea a reunit factori de decizie şi reprezentanţi ai unor companii private timp de 2 zile (20 şi 21 martie). A fost subliniată importanţa schimbului de experienţă, de instrumente specifice şi a construirii unor reţele internaţionale prin care elita politică va fi împinsă să se angajeze masiv în direcţia energiei regenerabile.

Aplauze furtunoase pentru Kněžice

Cele mai furtunoase aplauze spontane ale auditoriului au fost dedicate satului Kněžice din Boemia Centrală, în timp ce Milan Kazda, primarul din Kněžice şi artizanul succesului satului, a povestit succesele care a făcut din Kněžice primul (şi singurul) sat ceh independent energetic. Municipalitatea a creat un centru al Energiei compus dintr-o centrală electrică pe biogaz cu o producţie combinată de putere şi căldură, cât şi o uzină pe bază de biomasă. Având în vedere că satul nu are sistem de canalizare, această tehnologie procesează cea mai mare parte a deşeurilor organice şi a nămolului, acoperă aproape complet nevoile de căldură ale cetăţenilor şi oferă un surplus semnificativ de producţie de electricitate vândută către reţea.

Încurajate de această realizare concretă, Kněžice şi alte patru sate vecine – pentru prima dată în Republica Cehă – au dezvoltat un Plan unit de Acţiune pentru Energia Durabilă ce include obiective până în 2020. Planul a fost aprobat de sate la finalul lui ianuarie, începutul lui februarie 2014, cu angajamentul comun de a reduce cu 45%  emisiile de CO2, prin raportare la anul 2005. Prin acest angajament, ele au intrat pe liste celor aproape 5000 de semnatari ai Convenţiei Europene a Primarilor care sprijină politica de energie UE şi aprobă reducerea a cel puţin 20% a emisiilor de CO2 prin comparaţie cu 2005.

<span style="font-size: 0.8em;">
</span>
Parliamentary hearing - Brussels, 20th March 2014

Olé Barcelona

Prezentarea reuşită a lui Manuel Valdes, viceprimar pentru dezvoltarea şi coordonarea infrastructurii şi urbanismului din Barcelona, a confirmat că aceste ţinte sunt asumate nu numai de către municipalităţile mici şi mijlocii, dar şi de mari metropole. El a subliniat, printre altele, importanţa dezvoltării de instalaţii fotovoltaice pe acoperişurile clădirilor. 

The 100% RES Communities project

Yannick Régnier (CLER, France), coordonatorul proiectului European  "100%-RES-communities", a atras de asemenea atenţia audienţei când a amintit cele 4 servicii oferite prin acţiunea 100%RES: dezvoltarea de linii directoare pentru elaborarea de planuri SEAP comune în comunităţile rurale, schimburi între cluburile rurale 100%RES, identificarea şi recunoaşterea comunităţilor 100% RES, strângerea de date RES la nivel local şi asigurarea de vizibilitate pentru fruntaşi prin intermediul Ligilor SER Naţionale şi al Ligii Campionilor Europeni.

Autor: Karel Merhaut

Photo: organizator

Puteti gasi detalii despre eveniment aici.