Energia regenerabila ofera multiple avantaje comunitatilor rurale

Energia regenerabila ofera multiple avantaje comunitatilor rurale
Publié par Liliana Topliceanu le 02/10/2013

Exploatarea surselor de energie in mediul rural cunoaste in ultimii ani o dezvoltare ampla in Romania. Numai in judetul Vaslui, situat in partea de est a țării și beneficiind de o bună expunere la vânt, urmează să se construiască parcuri eoliene in 35 de localități.

Exploatarea surselor de energie in mediul rural cunoaste in ultimii ani o dezvoltare ampla in Romania. Numai in judetul Vaslui, situat in partea de est a țării și beneficiind de o bună  expunere la vânt, urmează să se construiască parcuri eoliene in 35 de localități.

Potrivit reprezentantilor Garzii de Mediu Vaslui, patru parcuri produc deja energie eoliana, trei fiind amplasate pe Valea Prutului, iar un altul în comuna Vutcani. “Daca toate investitiile de acest gen vor fi duse pâna la capat si parcurile încep sa produca efectiv energie, judetul are sanse sa fie un important pol al industriei energetice nepoluante”, a declarat comisarul-sef al Garzii de Mediu Vaslui, Adrian Jecu (preluare din Husi.info).

O serie de companii mari au realizat potențialul de energie verde al judetului Vaslui si sunt pregătite să investească milioane de euro. Acest lucru avantajeaza localnicii , deoarece firmele plătesc anual o chirie de 3.000 de euro pentru fiecare turbină instalată pe teren privat, sumă care pentru foarte mulți oameni reprezintă sigurul venit, Vaslui fiindunul din cele mai sarce judete ale Romaniei.

Parcul eolian de la Vutcani ocupă o suprafață de 300 de hectare și a necesitat o investitie de 22 milioane de euro. Fiecare dintre cele 13 turbine amplasate aici produce o energie de 3MW, iar acesta este cel mai avansat tip de turbina eoliană folosit în acest moment în România. Turnul unei turbine are o înălțime de 105 metri, iar diametrul rotorului 90 de metri.

Construcția parcului eolian la Vutcani  a generat și alte investiții pe care autoritățile locale și le doreau dar nu dispuneau de fonduri ca să le realizeze, cum ar fi reabilitarea de 11 km de drum comunal.

Sumele atrase la bugetul local ca si proeictele pe care comunitatea locală le avea pregatite au condus la realizarea unor lucrari ce au dat un suflu nou comunei. Drumurile asfaltate, scolile modernizate, asistenta sanitare in conditii moderne, sprijin si implicare pentru reabilitarea si punerea in valoare a bisericii monument istoric de la Malaiesti (ce dateaza din 1886 si are catapeteasma lucrata la Viena si Paris), ca si alte proiecte aflate in lucru au transformat comuna Vutcani din judetul Vaslui, intr-o zona atractiva pentru investitii (sursa informatiei Obiectiv de Vaslui).Acest lucru, spera administratia locala, va determina si ramanerea tinerilor in locul de bastina pentru ca asa cum frumos spune primarita comunei Silviana Bahrim “ o comunitate traieste prin oamenii sai”.

Comuna Vutcani, asezare veche de oameni mandri, adapostita intre dealuri, primește acum o nouă șansă de dezvoltare.