Minden település képes okosan használni az energiát!

Published by Lilla Csanaky on 29/10/2014

Eger MJV Önkormányzata és az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ workshopot tartott az észak-magyarországi régió önkormányzatainak október 22-én Egerben, az Eszterházy Károly Főiskolán.  A szakmai napon részt vevő önkormányzatok információt kaphattak arról, hogy egy jól kidolgozott települési Fenntartható Energia Akcióterv miként segíti hozzáférésüket az EU-s fejlesztési forrásokhoz a 2014-2020-as időszakban.

Az önkormányzatok sokszor ad-hoc jelleggel, a pályázati kiírásokhoz igazítják az energetikai fejlesztéseiket, pedig a látszólag erőforrásszegény települések is megtalálhatják a helyi viszonyoknak megfelelő megoldásokat. A stratégiai tervezés abban segít, hogy felismerjék a település valódi igényeit, és célzottan ezekhez a beruházásokhoz találják meg a forrásokat.

A szakmai nap keretében a résztvevők betekintést nyerhettek a fenntartható energiagazdálkodás alapelveibe és azok gyakorlati megvalósításába, valamint számos jó gyakorlatot is megismerhettek a régióból.

A rendezvényen a résztvevők megismerkedtek a Polgármesterek Szövetségével is. A kezdeményezéshez csatlakozó települések vállalják, hogy minimum 20%-kal csökkentik szén-dioxid-kibocsátásukat 2020-ig. Az önkormányzatok a csatlakozást követő egy éven belül Fenntartható Energia Akcióterveket (SEAP - Sustainable Energy Action Plan) készítenek, melyben bemutatják a cél eléréséhez szükséges intézkedéseket.

A Jó példa szekcióban bemutatásra került Felsőtárkány energiastratégiája. Dr. Juhász Attila polgármester úr beszámolt a település megújuló energia projektjeiről is, valamint az átalakításoknak köszönhetően elért költségcsökkenésről. Kovács Tamás a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. munkatársa pedig beszámolt Miskolc város távhőrendszerének megújuló alapúvá történő átalakításáról.

A résztvevők megismerhették továbbá a BÜKK-Térségi LEADER Egyesület tevékenységét, az ”1 falu, 1 MW” programot, illetve a LEADER településein megvalósult energetikai beruházásokat. A közös gondolkodással, tapasztalatcserével a régió települései fontos lépést tettek a fenntartható stratégiai tervezés kialakítása felé vezető úton.