Un sat cu emisii zero, cu desene animate educative: Weilerbach

Desen animat: Cei trei purcelusi

Design: Valeria Cozzarini

Published by Pia Buschmann on 24.07.2013

„Cu energiile regenerabile, banii si locurile de munca sunt tinute in regiune!“ spune Teresa Karayel, manager al departamentului de Energy Transition din Weilerbach – o asociatie de 8 municipalitati (14.700 locuitori plus 4.000 Americani). Comunitatea este una dintre cele fruntase in Germania, cand vine vorba despre trecerea la furnizarea de energie 100% din surse regenerabile. Cererea pentru electricitate si incalzire este acoperita de un mix de energie fotovoltaica, solara, eoliana, biomasa si un sistem care permite schimbul de caldura. In timpul perioadei de lucru la proiectul de cercetare DEMS (Decentralized Energy Management System - Sistem Descentralizat de Management al Energiei), producatorii regionali de electricitate au fost conectati cu consumatorii si s-a folosit prognoza meteo pentru a planifica in mod eficient uzinele de energie.

Ca parte a proiectului European SEMS (Sustainable Energy Management System - Sistem de Management al Energiei Durabile, perioada: 2007-2012) Weilerbach si-a stabilit scopul de a deveni un sat cu Emisii Zero. Comunitatea a facut pasi mari catre acest tel, in special in domeniul renovarii cladirilor, proces realizat suportul cetatenilor si permanenta lor consultare. 

In concordanta cu moto-ul “Economiseste energie si distreaza-te!“ , o casa din reziduuri paioase, de tip „plus energy“ s-a construit in cadrul proiectului, iar modul sau de constructie a fost explicat intr-o maniera educativa intr-un desen animat intitulat “Cei trei purcelusi”. Bazat pe un film foarte popular cu acelasi titlu, desenul animat explica avantajele unei case “plus energy” adultilor si copiilor. Din punct de vedere tehnic, energia este castigata in aceasta casa prin stocarea energiei solare intr-un panou, putand fi utilizata pentru incalzire in timpul iernii si primaverii timpurii. 

 

Die drei kleinen Schweinchen - English Subtitles from Valeria Cozzarini on Vimeo.