A KÖZÖSSÉGEK ÁTVESZIK A VEZETÉST AZ ENERGIAÁTÁLLÁSBAN

Attendees of the 100% RE congress in Kassel
Published by Anna Leidreiter on 2015. 01. 26.

Világszerte városok, közösségek és régiók kötelezik el magukat a 100%-ban megújuló energiafelhasználás iránt.

Világszerte városok, közösségek és régiók kötelezik el magukat a 100%-ban megújuló energiafelhasználás iránt. Mi köti össze a szlovéniai Šentrupert, a német Steinfurt megyét, a japán Fukusima prefektúrát és az amerikai East Hamptont? 2014. november 11-én a németországi Kasselban fény derült rá. A világ legnagyobb, 100% Megújuló Energia Régiókkal foglalkozó kongresszusán a 100% Megújuló Energia eléréséhez vezető különböző stratégiákat ismerhettük meg. Számos város, régió és közösség mutatta be, hogy technikailag és pénzügyileg is elérhető az energiaigények 100%-ban megújuló energiával való kielégítése, ami számos haszonnal jár mind a polgárok, mind a cégek, a helyi gazdaság és vezetés, valamint a környezet számára is.

Erősíteni a párbeszédet

A kongresszus, aminek házigazdája a deEnet e. V. és egy másik németországi megújuló energiával foglalkozó szervezetek szövetsége volt, a helyi kormányzatokat, közösségi vezetőket és szakértőket gyűjtötte egybe, akik a 100% Megújuló Energiával kapcsolatos tudásukat és tapasztalataikat osztották meg, immáron ötödik alkalommal.

Elszigeteltnek tűnő helyi kezdeményezések gyűlnek itt össze egy erős szövetségbe és adnak politikai súlyt egy közös mozgalomnak. Nagyszerű látni a téma iránti növekvő nemzetközi érdeklődést.” –mondta Dr. Peter Moser a deEnet Competence Network Distributed Energy Technologiestől. „Öt éve, amikor elkezdtük, még csak német résztvevőink voltak. Idén tíz Uniós országból, Japánból, Fehéroroszországból és az Egyesült Államokból is érkezett delegáció.

Hans-Josef Fell, a 100% Megújuló Energia Globális Nagykövete hozzátette: „Nagyon bíztató látni a 100% Megújuló Energia mozgalom növekedését világszerte. Ezért is egyre fontosabb összekötni ezeket az úttörőket és platformot nyújtani a személyes elköteleződésnek és a párbeszédnek.

Európai közösségek a 100% megújuló energia felé

Az egyik alapvető fontosságú eszköz ahhoz, hogy a közösségek és régiók nemzetközi szinten is láthatóak legyenek: az Európai 100% RES Közösség cím (a RES a renewable energy sources-t, azaz a megújuló energiaforrásokat jelenti)! Olyan közösségeket és régiókat tüntetnek ki, amelyeknek politikai víziója és célja elérni a 100% megújuló energiaellátást és ezt alaposan kidolgozott stratégiákra és intézkedésekre építik.  Az európai 100% RES mozgalomban való részvétel segít, hogy a helyi intézkedések összeköttetésbe és összhangba kerüljenek egymással, építsenek egymás dinamikájára.

Az első jelöltek, akik hivatalosan megkapták a címet a 100% Megújuló Energia Régiók kongresszuson Kasselban, a következőek voltak: 11 régió/közösség Németországból (Steinfurt, Rhein-Hunsrück-Kreis, Osnabrück, Trier, Rietberg, Bad Hersfeld, Wangen im Allgäu, Saerbeck, Alheim, Wildpoldsried, Flecken Steyerberg) csak úgy, mint Waldviertler Kernland Ausztriából, Le Mené és Beaujolais Vert Franciaországból, Kněžice Csehországból, Šentrupert Szlovéniából, Wallonie Picarde Belgiumból, Dobbiaco/Toblach Olaszországból és Dumfries and Galloway Skóciából. És ők még csak a jéghegy csúcsa: régiók és közösségek százai törekednek a 100% Megújuló Energia felhasználás felé Európában, élükön Németországgal és Ausztriával.

 

A legfontosabb dolog, amiben minden közösség, város és régió egyetértett, az volt, hogy minden sikeres 100% Megújuló Energia-stratégia középpontjában egy közösségi energiarendszer áll. Yannick Régnier a CLER-től (Franciaország) így fogalmazott: „Az energiaellátás sikere a polgárok, közösségek és városok részvételén múlik!

 „Ahogy az Európa minden tájáról érkező, nagyszerű példákat hallgatom, egyértelművé válik számomra, hogy a kormányzatoknak olyan intézkedési keretrendszerben kell gondolkozniuk, amely lehetővé teszi az újfajta üzleti modellek megjelenését és a magas szintű állampolgári elkötelezettséget.” –mondta Yaemon úr a japán Aizu Powertől, egy közösségi erőmű kezdeményezésről, aminek központja Fukusimában van. Gordian Raacke East Hamptomból, az Egyesült Államokból, hozzátette: „Nagyon inspirálónak tartom, ahogy szerte a világból származó joggyakorlatok bizonyítják: egy régión belül képesek vagyunk pozitív szinergiákat építeni, ezáltal az érintettek széles körének adunk lehetőséget a piacra való belépésre.

A jó gyakorlatokat jó intézkedésekké kell alakítani

Bár inspiráló a 100% Megújuló Energia irányába tett lépések ügye, még mindig túlságosan lassan terjed a világon. Az intézkedések nagyon lassan készülnek el ahhoz képest, hogy milyen sürgősen kell cselekednünk, különösen, ha napjaink kríziseire: a klímaváltozásra, a biodiverzitás csökkentésére, az erőforráshiányra és a szegénységre gondolunk. Az említett jó példákat kell országos szinten is jó intézkedésekké alakítani. Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)) szakértőinemrég fejtették ki a világ vezetőinek, hogy ha biztosítani szeretnénk egy lakható bolygót a saját magunk és az elkövetkező generációk számára, akkor a károsanyag-kibocsátásunkat nullára kell csökkentenünk. A kasseli kongresszuson a világ minden tájáról érkező helyi kormányzatok megmutatták, hogy ez hogyan érhető el. El kell érni, hogy építsünk erre a sikerre és bővítsük a globális 100% Megújuló Energia mozgalmat!