Lokalne skupnosti prevzele pobudo za preoblikovanje energetike

Udeleženci kongresa 100% OVE v Kasslu
Published by Suzana Vurunić on 12. 11. 2014

Mesta, skupnosti in regije širom sveta so se zavezale k doseganju 100 % obnovljive energije.

Kaj imajo skupnega Šentrupert v Sloveniji, okrožje Steinfurt v Nemčiji, prefektura Fukušima na Japonskem in Vzhodni Hampton v ZDA? To ste lahko izvedeli prejšnji teden na konferenci v nemškem Kasslu. Na največjem svetovnem kongresu za 100 % samozadostne skupnosti iz OVE so bile predstavljene strategije doseganja ciljev energetske samozadostnosti iz OVE. Veliko mest, regij in skupnosti že dokazuje, da je 100 % pokrivanje energetskih potreb iz OVE ne samo tehnično mogoče in finančno smotrno, ampak da lahko s tem veliko pridobijo tudi njihovi občani, podjetja, lokalno gospodarstvo, lokalne upravne strukture ter seveda tudi okolje.

Krepitev političnega dialoga

Dogodek, ki so ga organizirali deENet e. V. in zavezništvo ostalih nemških organizacij za obnovljivo energijo, je že petič združil predstavnike lokalnih skupnosti in strokovnjake na področju OVE, ki so izmenjevali svoje znanje in izkušnje. »Tu se na videz razpršena lokalna prizadevanja povežejo v eno gibanje, kar jim daje večjo politično moč. V veliko veselje mi je opazovati vse večje mednarodno zanimanje za to tematiko« je rekel dr. Peter Mose iz deENet in dodal, da »ko smo začeli s projektom pred 5 leti, smo imeli samo nemške udeležence. Letos imamo delegacije iz 10 držav Evropske unije, kot tudi delegacije iz Japonske, Belorusije in ZDA«.

Hans-Josef Fell, ambasador za Globalne 100 % samozadostne skupnosti iz OVE, je k temu dodal še, da je »zelo spodbudno videti rast 100 % samozadostnih skupnosti iz OVE širom sveta. Povezovanje teh pionirskih skupnosti in zagotavljanje platforme za osebni angažma in politični dialog med posamezniki iz teh pobud postaja vse bolj in bolj pomemben«.

Evropske skupnosti na poti k 100 % obnovljivi energiji

Znak 100 % samozadostne skupnosti iz OVE (obnovljivih virov energije) je eno ključnih orodij za mednarodno prepoznavnost lokalnih skupnosti s politično vizijo in ciljem doseganja 100 % samozadostnosti iz OVE, ki temelji na konkretnih strategijah in ukrepih. S članstvom v gibanju 100 % samozadostne skupnosti iz OVE se lokalne skupnosti lažje povezujejo in izmenjujejo dobre prakse in izkušnje na področju energetske samooskrbe iz OVE.

Seznam prvih lokalnih skupnosti, ki so v Kasslu prejele znak 100 % samozadostne skupnosti iz OVE,vključuje 11 regij / skupnosti iz Nemčije (Steinfurt, Rhein-Hunsrück-Kreis, Osnabrück, Trier, Rietberg, Bad Hersfeld, Wangen im Allgäu, Saerbeck, Alheim, Wildpoldsried, Flecken Steyerberg) ter Waldviertler Kernland iz Avstrije, Le Mené in Beaujolais Vert iz Francije, Kněžice iz Češke, Šentrupert iz Slovenije, Wallonie Picarde iz Belgije, Dobbiaco/Toblach iz Italije in Dumfries and Galloway iz Škotske.

Glavna lekcija in izkušnja, skupna vsem skupnostim, mestom in regijam, je dejstvo, da mora biti participatorni energetski sistem srčika vsake uspešne strategije doseganja 100 % samozadostnosti iz OVE. Yannick Régnier iz francoske organizacije CLER izpostavlja, da je »uspeh energetskega prehoda odvisen od medsebojnega sodelovanja državljanov, skupnosti in mest«.

»Ob poslušanju primerov dobrih praks širom Evrope sem spoznal, da morajo vlade implementirati bolj vključujoče okvire političnega odločanja, ki bodo omogočali rast novih poslovnih modelov in večjo stopnjo vključenosti državljanov v soodločanje«, je rekel g. Yaemon iz občinske energetske iniciative Azizu Power iz Fukušime na Japonskem, Gordian Raacke iz Vzhodnega Hamptona v ZDA pa je dodal: »Zelo sem navdušen nad dejstvom, da okrožja po sveta dokazujejo, da lahko zgradimo pozitivne sinergije širom regij, kot tudi možnosti nadaljnjega razvoja z zagotavljanjem dostopa do trgov širokemu spektru deležnikov«.

Iz dobrih praks v dobre politike

Kljub navdihujočemu delu nekaterih skupnosti, je na globalni ravni premik na 100 % samozadostnost iz OVE še vedno počasen. Ukrepanje političnih odločevalcev ni niti približno sorazmerno z nujnostjo ukrepanja, ki jo narekujejo številne krize kot so podnebne spremembe, izgubljanje biotske raznovrstnost, omejenost virov in vse večja revščina. Dobre prakse zgoraj naštetih lokalnih skupnosti je potrebno preleviti v dobre politike na državnih nivojih. Vodilni znanstveniki Medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC), so ravno pred kratkim opozorili svetovne voditelje, da moramo emisije zmanjšati na ničlo, če hočemo imeti planet primeren za bivanje tako za zdajšnje kot prihodnje generacije. Na kongresu v Kasslu so lokalne skupnosti širom sveta dokazale kako je ta cilj mogoče doseči. Naj bodo njihovi primeri vodila za nadaljnjo globalno rast 100 % samozadostnih skupnosti iz OVE.