Turizem v kombinaciji z inovativnimi sistemi prinaša energetske prihranke

Na južni strani strehe hotela Žusterna je nameščenih 12 modulov
Published by Suzana Vurunic on 11. 02. 2015

V Grand Hotelu Bernardin v Portorožu so z inovativnim sistemom ogrevanja in hlajenja z morsko vodo znižali s tem povezane stroške za več kot 30 %.

Približno 130 metrov od obale in na globini 30 metrov s črpalkami s kapaciteto črpanja 20.000 do 200.000 litrov na uro zajemajo morsko vodo s temperaturo med 15 in 22 °C. Na mestu črpališča se voda mehansko filtrira. Tokom procesa ni uporabljenih nikakršnih kemičnih substanc. Uporabljene črpalke so energetsko visoko učinkovite in izdelane iz materialov primernih za uporabo v slanem okolju. Sistem izkorišča ugoden energetski potencial morja in s pomočjo dveh reverzibilnih toplotnih črpalk se hotel pozimi ogreva, poleti pa hladi. Sistem energetske oskrbe s toplotno črpalko je okolju prijazen projekt. Z opustitvijo ogrevanja na kurilno olje toplotna črpalka uporabniku ob zagotavljanju enakega udobja letno zmanjša emisije CO2 za okoli 500 ton. V procesu se ne uporablja kemikalij in drugih dodatkov, morska voda pa se vrača v morje v enakem stanju, kot je bila načrpana, le da je ogreta oz. ohlajena za nekaj stopinj. Posebna pozornost je bila namenjena tudi prenovi morskega zajema in izpusta, kjer so nekateri obstoječi podvodni objekti spremenjeni v umetne podvodne grebene. Projekt so izvedli s sklenitvijo energetskega pogodbeništva z družbo GCE, ki je zgradila omenjeni sistem na lastne stroške, stroške ogrevanja pa bo hotel sedaj plačeval družbi GCE. Dokler se je hotel ogreval z nafto so bili letni stroški ogrevanja med 300.000 in 330.000 evrov, sedaj pa bodo okoli 200.000 evrov. V hotelu Brnardino so tako prišli do prihranka 100.000 evrov letno in to ne da bi investirali en sam evro. Za postavitev podobne črpalke v gledališču Tartini se že dogovarja tudi bližnja Občina Piran.

shema_velik

Na strehi le dobrih 15 kilometrov oddaljenega Hotela Žusterna pa so leta 2012 namestili prvi sistem sončne kogeneracije v Evropi. Z dvanajstimi moduli ameriškega podjetja Cogenra, ki bodo proizvedli 6769 kW električne energije letno in v povprečju 4147 litrov tople vode dnevno, bodo v hotelu letno prihranili za okoli 4300 evrov pri kurilnem olju, hkrati pa s prodajo presežkov električne energije zaslužili okoli 1700 evrov letno. Zato računajo, da se jim bo 35.000 evrov vredna naložba povrnila v petih do sedmih letih. Sistem sončne generacije, ki je nameščen na strehi hotela z eno samo napravo, zajame in spremeni do 80 % sončne energije v električno energijo in toplo vodo. »Moduli SunDeck proizvajalca Cogenra se od običajnih modulov razlikujejo po parabolasti obliki, ki kar za desetkrat okrepi sončno svetlobo in jo reflektira v sprejemnik s silicijevimi celicami. Te so občutljive na visoko temperaturo in za to, da ostanejo na optimalni delovni temperaturi, poskrbi hladilni sistem, ki odvaja toploto, to pa lahko uporabljamo za ogrevanje,« pojasnjuje Aleš Tekavec, direktor podjetja BringSol, ki je omenjene module dobavilo in montiralo.

moduli_na_strehi_hotel_zusterna

Turizem tako ni le sektor, ki služi na račun obiska in zanimive ponudbe, ampak omogoča vnos različnih tehnoloških inovacij, ki ne predstavljajo zgolj novosti temveč s svojimi prihranki prinašajo tako dobiček kot zmanjšujejo negativne vplive na okolje.